Pietra korsykański browar.

PIETRA – słowo to w języku włoskim oznacza „kamień” i jest jednocześnie nazwą browaru i piwa. Browar mieści się na  francuskiej Pietrawyspie Korsyce, położonej na Morzu Śródziemnym. Piwo to warzone jest w stylu Vienna Lager. Posiada piękną bursztynową barwę oraz niezwykły i wyjątkowy i tak charakterystyczny aromat. Zawdzięcza to korsykańskiej mączce kasztanowej pochodzącej z lasku Castagniccia, rosnącego na wysokości ponad 1000 metrów nad poziomem morza. Mączka ta dodawana podczas warzenia pełni nie tylko rolę surowca, ale również stanowi o charakterze piwa. Owoce zbiera się ręcznie, zawozi w dół na osłach, a następnie dokładnie selekcjonuje. Jest to gwarancją otrzymania mączki, o najwyższej jakości, pochodzącej ze środowiska naturalnego. Ta jedyna świecie  kombinacja zapewnia piwu PIETRA wyjątkową oryginalność, głęboką pełnię smaku (ekstraktywność 14˚Plato), co w połączeniu z subtelną goryczką chmielową wieńczy dzieło.

COLOMBA

COLOMBA – jest klasycznym przykładem francuskiego stylu piwnego Bière blanche niezwykle popularnego na świecie, a znanego głównie pod nazwą Witbier. Styl ten wskrzesił 19 marca 1966r. Belg Pierre Celis. Zawiera słód jęczmienny i pszeniczny, a wyjątkowego aromatu nadaje piwu kompozycja ziół du Maquis (mirt, liść laurowy, owoce jałowca i owoce poziomkowego drzewa) dostępnych w górzystych terenach Korsyki. Tę subtelną mieszankę różnych gatunków roślin przygotowuje się parząc je jak herbatę, a następnie dodaje w procesie gotowania brzeczki piwnej razem z chmielem. Obecność pozostałych drożdży, wywołująca naturalne zmętnienie, nadaje piwu tak charakterystyczną słodowość (ekstraktywność13˚Plato).

Pietra mączka kasztanowa

Mączka z korsykańskich kasztanów jadalnych jest jednym ze składników piw Browaru Pietra.