PIWOWARY 2014 – PROGRAM

Piątek, 28 marca 2014r.targi-piw-regionalnych

Scena prezentacji:

11:00 Otwarcie targów

12:00-13:00 Kamil gotuje na targach: Torcik piwny robiony na bazie piwa miodowego z bitą śmietaną

Prowadzi: Kamil Sakałus, kamilgotuje.pl

13:00-13:30 Od zera do własnego browaru

– własny browar – marzenie utopijne czy do spełnienia?

– jak z piwowara domowego stać się profesjonalnym browarnikiem?

Prowadzi: Jacek Materski, Browar Artezan

13:30-14:00 Piwo na współczesnym rynku konsumpcyjnym

– Podział piw ze względu na rodzaj fermentacji

– chmiel – składnik czy przyprawa do piwa?

Prowadzi: Marek Suliga, Wielki Mistrz Bractwa Piwnego

14:00-15:00 Kamil gotuje na targach: Potrawka z łopatki wieprzowej na piwie podawana z kaszą gryczaną

Prowadzi: Kamil Sakałus, kamilgotuje.pl

15:00-15:30 Czego pragną kobiety?

– jakie piwa kobiety lubią najbardziej?

– czego próbować by się do piwa przekonać?

Prowadzi: Monika Gałasiewicz, Łaźnie Piwne

15:30-16:00 Pienistość – pożądana cecha jakościowa w piwie?

– właściwości piany w piwie

– jak budować pianę w procesie produkcyjnym?

Prowadzi: dr inż. Edyta Kordialik Bogacka, wykładowca Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności

16:00-17:00 Kamil gotuje na targach: Świeże mule z pietruszką, czosnkiem i piwem typu koźlak

Prowadzi: Kamil Sakałus, kamilgotuje.pl

17:00-18:30 Savoir-vivre za barem

– Jakie piwo w jakim naczyniu i od czego to zależy?

– Jak urzec klienta opisem piwa?

Prowadzą: Piwoznawcy

18:30-19:00 Piwna turystyka

– zakątki piwne Polski, gdzie dotkniesz historii rodzimego piwowarstwa?

– mapa browarów otwartych dla turystów

Prowadzi: Michał „Docent” Maranda, www.polskieminibrowary.pl

19:00-20:00 Kamil gotuje na targach: Pierś z kurczaka w sosie mango na piwie

Prowadzi: Kamil Sakałus, kamilgotuje.pl

20:00 Muzyka na żywo

 

Salka konferencyjna:

 

12:00-13:30 Piwny marketing

-Trendy konsumenckie na rynku piwa

Prowadzi: Arkadiusz Wódkowski, Sebastian Nowacki, ABM Agencja Badań Marketingowych

-Niskobudżetowe formy konkurowania na rynku piwa

Prowadzi:Lech C. Król, Adwertajzing.pl

14:00-15:00 Spotkanie z przedstawicielami Izby Celnej

 

Sobota, 29 marca 2014r.

12:00-12:30 Piwna turystyka

– zakątki piwne Polski, gdzie dotkniesz historii rodzimego piwowarstwa?

– mapa browarów otwartych dla turystów

Prowadzi: Michał „Docent” Maranda, www.polskieminibrowary.pl

12:30-13:30 Kamil gotuje na targach: Zupa cebulowa na bazie piwa z serem cheddar i grzankami

Prowadzi: Kamil Sakałus, kamilgotuje.pl

13:30-14:00 Kufel piwa na zdrowie

– Piwo a impotencja i libido – Panowie i Panie miejcie się na baczności!

– Piwo a nerki

Prowadzi: Marek Suliga, Wielki Mistrz Bractwa Piwnego

14:30-15:30 Kamil gotuje na targach: Śledź Bałtycki duszony w piwnej marynacie

Prowadzi: Kamil Sakałus, kamilgotuje.pl

15:30-16:00 Kilka słów o prawie w piwie

– Rola etykiety w informowaniu o produkcie

– Jak reklamować zepsute piwo?

16:30-17:30 Kamil gotuje na targach: Karkówka marynowana w piwie i ziołach

Prowadzi: Kamil Sakałus, kamilgotuje.pl

17:30-18:30 Obalamy piwne mity

– Ile szyszek a ile skunksów mieści się w zielonej butelce?

-Gruby piwosz to prawdziwy piwosz? Ile kalorii mieści się w piwie?

Prowadzi: Piotr Misiewicz, Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych

18:30-19:30 Kamil gotuje na targach: Wędzony pstrąg podawany z sosem piwno-chrzanowym

Prowadzi: Kamil Sakałus, kamilgotuje.pl

19:30 Muzyka na żywo