W ramach cyklu Galicyjska Piwna Manufaktura zapraszamy Państwa na kolejne piwa spośród niemal nieprzebranych, światowych styli piwnych.
Tym razem nasza propozycja narodziła się w Finlandii (marka znana jest również Gotlandii/Szwecja i na wyspie Saaremaa/Estonia). Sahti (w języku fińskim określany jest jako kuurna), bo tak nazywa się ten styl piwny, to piwo, którego kręgosłup tworzą słody jęczmienne, żytnie, pszeniczne, a nawet owsiane. Bywa, że bazę tę dopełniają kawałki chleba, czym nawiązuje się do tradycji warzenia tego piwa w domu, na swoje potrzeby.
Jego indywidualnością jest fakt, że jego duszą nie jest chmiel, a jagody i gałązki jałowca.
W procesie fermentacji istotna jest obecność drożdży piekarskich.
Koniec Świata 19,1°, bo to właśnie piwo reprezentuje ten styl, stanowi bogatą ofertę Browaru (kontraktowego) Pinta. Nawiązując do tradycji tego regionu gęsty zacier powoli przesączono przez warstwę świeżo ściętych gałęzi jałowca.
Powstałe piwo jest mocnym (ekstrakt 19,1% wag., alkohol 7,9% obj.) z charakterystycznym aromatem dojrzałych bananów co zawdzięcza stosownej bazie surowcowej i odpowiedniej fermentacji.
Drugim stylem piwnym oferowanym aktualnie w Galicji Piwnej jest Milk/Sweet Stout (w wersji Double Chocolate). Ten złożony i mało popularny w naszym kraju styl piwny reprezentuje piwo B-Day 2.0 Przewrót Mleczny.
Piwo to stanowi kolejną ofertę Browaru (kontraktowego) AleBrowar. Zgodnie z tradycją piwo to zawiera laktozę (łac. lac – „mleko”, cukier mleczny). Dodatkowy aromat otrzymano dodając (w procesie leżakowania) uprażone ziarna ekwadorskiego kakaowca z Manufaktury Czekolady.
Uzyskano piwo słodkie z subtelnymi nutami goryczy (pochodne słodów palonych). W zapachu dominują elementy kawowe, czekoladowe i waniliowe.
Zawartość alkoholu 6,2%, ekstrakt 18% wag.
Piwu cześć
Marek Suliga