American Witbier z Browaru Doctor Brew – cz.3.

doctor_brew_1American Witbier to piwo, które uwarzone zostało przez browar kontraktowy Doctor Brew w Browarze Bartek, usytuowanym w miejscowości Cieśle pod Pleszewem. Na pomysł stworzenia kolejnego w Polsce browaru kontraktowego wpadli, zarażeni piwowarstwem domowym, Panowie Łukasz Lis i Marcin Olszewski.

Opisywany produkt otwiera swoistą piwną trylogię, której poszczególnymi częściami są piwa pszeniczne powstałe w odmiennych stylach (Witbier, Weizen i American Wheat) chmielonych amerykańskimi odmianami chmielu.

pierre-celis

Pierre Célis, który wskrzesił styl Witbier.

Witbier to tradycyjne, belgijskie piwo pszeniczne znane również, jako bière blanche (białe piwo) z blisko 400-letnią tradycją. Z powodu braku jego klarowności, wywołanej białą zawiesiną, zwane właśnie białym piwem. Styl ten był niegdyś bardzo pospolitym, a nawet powszechnym. Warzone było głównie na wsi, w okresie letnim, w małych browarach i wielu flamandzkich gospodarstwie na swoje potrzeby. Z tego też powodu określano je warzonymi w stylu wiejskim. Jego istotą, była i jest, baza słodowa, w której skład wchodzi niesłodowana pszenica (~50%), słód jęczmienny (powyżej 40%) i owies. Było delikatne, lekko kwaśne (między innymi skutek warzenia w porze letniej-wpływ obcych, dzikich szczepów drożdży i bakterii) i niezwykle rześkie, dzięki czemu doskonale gasiło pragnienie.

Nowy obraz (13)

Witbier  z Doctor Brew na I Krakowskim Festiwalu Piwa na błoniach Zabierzowskich.

 

W latach 50 XX wieku styl ten zanikł całkowicie. Wskrzeszony został przez Pierre Célisa mleczarza i handlarza bydłem. Dokonał tego, po namowie przyjaciół, w nowo założonym browarze Brouwerij Célis, miejscowości Hoegaarden w Brabancji. Wzbogacił je skórką gorzkiej pomarańczy odmiany Curaçao (polska transliteracja: Kurazao) i świeżo zmieloną kolendrą. Swojego pierwszego witbiera uwarzył 19 marca 1966r. Na przełomie XX i XXI wieku, wraz z nim, styl ten wyemigrował do Stanów Zjednoczonych. Od tego momentu staje się jednym z najbardziej popularnych styli piwnych na całym świecie.

American Witbier z Doctor Brew jest piwem powstałym właśnie w tym stylu. Różnicą są użyte odmiany amerykańskich chmieli: Amarillo, Cascade i Mosaic. I jak przystało na wersję amerykańską posiada podwyższoną goryczkę, bo na poziomie 33 IBU (klasyki tego stylu mają zaledwie 8 – 18 IBU). By wzmóc chmielowe, cytrusowe aromaty dodano świeżo zmielonej indyjskiej kolendry o właśnie tych nutach zapachowych i skórkę słodkiej pomarańczy.

Ekstrakt 11°Plato i 4,8% alk. obj.